BAHAN-BAHAN:
1 KG SOTONG (mestilah wajib ada, nama pn ketupat sotong)
PULUT (mengikut saiz sotong)
SANTAN PEKAT (sy beli 2 hinggit je dh ckup)
HALIA (hiris halus)
HALBA
BAWANG KECIL (hiris halus)
LIDI (untuk semat sotong, sy pkai lidi cungkil gigi je..senang)
GARAM, GULA (secukup rasa)
CARA MEMBUAT:
1. SOTONG HENDAKLAH DIBERSIHKAN DAHULU...
2. MASUKKAN PULUT KEDALAM SOTONG SEPARUH SHJ DRP BADAN SOTONG TU..KERANA PULUT AKAN MENGEMBANG APABILA DIMASAK NANTI. DAN SEMATKAN LIDI PADA BAHAGIAN KEPALA SOTONG SEPERTI DALAM GAMBAR
3. SELEPAS TU BOLE LA REBUS SEKEJAP SOTONG TU DALAM PERIUK..UNTUK NK BG PULUT TU MASAK LBH KURG 15 MINIT KOT.PASTU BARU MASUKKAN SANTAN,HALBA, HALIA DAN BAWANG YG DIHIRIS TD..KACAU JGN X KACAU.NNTI SANTAN NAIK MINYAK..HUHU THEN MASUKKAN GARAM GULA SECUKUP RASA.
4..TARAAAAAA.....DH CIAP BOLE NGAAAPPPP TERUS...SENANG JE KAN..KENA RAJIN BERUSAHA...INILAH HASILNYA..KETUPAT SOTONG QADRINA..HAHAH..(perasan je lebih)
SELAMAT MENCUBA XOXOXO!!!!
No comments:
Post a Comment